Wandelroutes

Afstand 2.6 km

Aan de hand van een educatieve brochure leren kinderen meer over het dagelijkse leven als soldaat in oorlogstijd, over de bunkers en de loopgraven. Enkele interactieve opdrachten maken het geheel luchtiger, zonder dat daarbij de ernst van de gebeurtenissen uit het oog verloren wordt.

Afstand 2.5 km

Aan de Sas4-Toren vertrekt het Pagadderpad, een beweeglijke boswandeling voor alle grote en kleine pagadders, bengels, bliksemstralen en deugnieten.

Het beweegpad daagt kinderen op heel veel verschillende manieren uit om te bewegen. Lopen over water, springen, rennen als een vos/konijn/ree, denappelschieten, dieren zoeken, balanceren, een boot trekken zoals vaartketsers boten moesten trekken over het kanaal, natuurdarts met denappels....en nog veel meer.

Afstand 4.2 km

Door de zandontginning ontstaan er waterplassen. Deze zijn een lust voor het oog en kenmerkend voor Dessel. Volg “De Zandloper” en geniet met volle teugen van onze mooie meren! Onderweg kom je zelfs een drijvend zonnepanelenpark tegen op de Oude Zandput.

Het Groesgoorpad is een wandeling van +/- 10.5 km in de natuurrijke oosthoek van Dessel.

Eenmaal het kanaal over, ben je in de biotoop van ever en bever. Wroetsporen langs de dreven verraden hun nachtelijk leven. Rust onderweg even uit op een bankje en geniet van de stilste plekjes van onze gemeente, terwijl buizerd en havik kringen maken in de lucht.

 

Afstand 3.9 km

Vertrek en parking: Parking Administratief Centrum “De Plaetse”

Bewegwijzering: Gekleurde bewegwijzering

Afstand 5.6 km

De vroegere omvorming die hier plaatsvond van moerasgebied (waar herhaaldelijk turf werd gestoken) naar weilanden bleek niet succesvol. Omstreeks 1935 liet het gemeentebestuur daarom visvijvers aanleggen.

Knobbelzwanen, ganzen en eenden vinden er hun stek. Vaak is de grote zilverreiger, een witte reiger met gele snavel op het appel. Vanachter de kijkwand heb je kans dat je een ijsvogel kan zien. Bij lage waterstand van de grote vijver kunnen er kokmeeuwen broeden. Onderweg passeer je een vistrap, prachtige dreven en wandel je een stukje langs het kanaal.

De volgende fietsroutes zijn uitgezet via de wandelknooppunten. Als u voor de woning staat gaat u naar rechts voor knooppunt 63 en naar links voor knooppunt 24.

Afstand 9.3 km

De Blauwe Kei dankt haar naam aan een grote blauwe leisteen uit de ijstijden en staat bekend om het sassencomplex. In dit verrassend stukje natuur op de grens tussen Lommel en Mol wisselen landduinen, hooilanden, loofbossen, heide, vennen, ondiepe vijvers en moerassen elkaar af.

Afstand 6.8 km

Ter hoogte van Sas IV en Sas V is Sibelco aan de Desselse kant van het kanaal Bocholt-Herentals in 2005 begonnen aan een nieuwe zandgroeve, De Pinken. Men zal er twintig jaar witzand winnen.

Afstand 19.3 km

Postel ligt in het noorden van de Belgische provincie Antwerpen en grenst aan Nederland. Het dorp is bekend om zijn eeuwenoude norbertijnenabdij, een oord van rust en bezinning omringd door weilanden en bossen. Wandelen in Postel is simpelweg een ‘must’ voor elke wandelliefhebber.

Afstand 14.3 km

Een deel van het grensgebied tussen Mol en Dessel bestaat uit een lappendeken van grote vijvers. Die kleine meren, waarvan de oudste dateren uit het einde van de negentiende eeuw, zijn de blijvende sporen van de witte zandexploratie.

Afstand 16.1 km

Op de grens met buurgehucht Donk liggen de bekende zandputten waar vanaf 1845 wit zand gewonnen wordt. Door de zandwinning zijn in Sluis verschillende grote waterputten ontstaan. Deze gaven op hun beurt de mogelijkheid tot waterrecreatie. Zo werd in 1959 het Provinciaal domein Zilvermeer opengesteld voor het grote publiek. Ook de plas Miramar is voor waterrecreatie in gebruik.