Fietsroutes

Aantal km: ± 26 

CulTour is een culturele en culinaire fietstocht. De route vertrekt en eindigt op de markt in Dessel-Centrum. Een gratis brochure met kaart is verkrijgbaar bij de dienst toerisme, de Sas4-Toren en de deelnemende horecazaken. Je passeert langs vele pleintjes en plekjes waar Desselse kunstenaars van de vroegere werkgroep “Pleintjes met een verhaal” eigentijdse kunstwerken hebben geplaatst. De Desselse horeca zorgt onderweg voor de culinaire genoegens. Langs het water en door het groen geniet je van dit alles! De route is te volgen door groene markeringen op de rijweg.

Afstand Lus 1 – 28,5 kilometer Lus 2 – 15,3 kilometer

Ontdek met deze route de mooiste plekjes langs het water. Neem een duik in de geschiedenis van het Merenland. Geniet van de gezellige cafés en eetzaken nabij de oevers en de dijken.

Langsheen het traject ‘de vaArt’ nemen we je mee in het verleden en ook het heden van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Van muurschilderingen tot een XL postkaart uit de oude doos: op een tiental locaties langs het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten visualiseren kunstzinnige voorwerpen voortaan het verhaal van dit opmerkelijk kanaal. De volledige verhalen vind je via de gratis app izi.travel, route de vaART.

Afstand: Het traject loopt langsheen het kanaal Dessel - Turnhout - Schoten. De afstand enkel is 63 km, maar je pikt in waar je wil.

De volgende fietsroutes zijn uitgezet vanaf de Sas 4 toren, knooppunt 73. Als u voor de woning staat gaat u naar rechts, dan de eerste straat rechts. Hierop 1e straat links en 1e straat rechts. De aangegeven fietsafstanden zijn inclusief deze 2 km.

Afstand 55 km

In Eersel kun je dwars door het natuurgebied de Cartierheide richting Postel fietsen, een tocht maken naar het prachtige Groot- en Kleinmeer tussen Vessem en Wintelre of naar de grafheuvels van Knegsel fietsen. Eersel heeft een rijke historie met vele streekverhalen en legendes zoals de Acht Zaligheden, de Teuten, de Contente Mens en de Mythe van de Kruidendokter.

Afstand 49.4 km

Het fietspad door de bomen voegt een unieke beleving toe aan het Limburgse fietsroutenetwerk. Fietsers rijden 700 meter lang over een fietsbrug – een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter – die geleidelijk stijgt (3-4%) tot 10 meter hoogte, om dan weer te dalen met dezelfde hellingsgraad. Zo krijgen fietsers en wandelaars een sensationele 360°-beleving. Om de veiligheid te garanderen, gebeurt fietsen in één richting en is er een subtiel aanwezig draadnet met een leuning voorzien. Het pad is ook voldoende breed (3 meter), zodat twee fietsers comfortabel naast elkaar kunnen rijden. De ruime breedte van het pad gecombineerd met de beperkte hellingsgraad maakt van ‘Fietsen door de Bomen’ een toegankelijke beleving voor iedereen.

Afstand 47.9 km

Tussen Meerhout en Geel ligt een stukje Kempen zoals je dat nog maar zelden vindt: hectaren landduinen, heide en broekbos.

Afstand 48.4 km

Een 215ha groene oase van rust met 6 uitgestippelde wandelroutes langsheen vijvers, kijkhutten, zitbanken en picknicktafels. In het bezoekerscentrum vindt men wisselende tentoonstellingen, brochures en informatie om zich voor te bereiden op zijn wandeling in het domein.

Afstand 58.2 km

In de buurt van de abdij van Postel kun je niet alleen rustig wandelen door ongerepte natuur, maar ook lange fietstochten maken. Wie wil fietsen in Postel en omgeving, beschikt over een uitgebreid netwerk van toeristische fietspaden.

Afstand 42.1 km

De Sahara van Lommel, dat is een helderblauw meer, omgeven door een miniwoestijn en heerlijk geurende naald- en loofbossen. Deze oase van rust is een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.
De Sahara is het grootste avonturenbos van Vlaanderen! Je vindt er toffe speelelementen voor kinderen, de land-art kunstwerken van Will Beckers, de voetgangersbrug en de befaamde uitkijktoren!

Dessel was de eerste gemeente in Vlaanderen die uitpakte met een mountainbikeroute, het Campinapad. Nu werden er recent enkele aanpassingen doorgevoerd aan het Campinapad, op vraag van Sport Vlaanderen. Deze aanpassingen kaderen in het grote project dat Sport Vlaanderen in samenwerking met de provincie Antwerpen en de gemeenten Arendonk, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Herentals, Hoogstraten, Kasterlee, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie en Turnhout in onze regio wil realiseren in 2017, namelijk één groot Kempisch mountainbikenetwerk van maar liefst 482 kilometer.