Streekinformatie

Uniek kanalenkruispunt kenmerkt Dessel

Dessel markeert een bijzondere plaats in België, uniek in Europa. Hier kruisen immers drie kanalen elkaar: Bocholt-Herentals, Dessel-Kwaadmechelen en Dessel-Schoten. De waterwegen kwamen er in het midden van de 19e eeuw en werden met de hand uitgegraven. Ze moesten water naar de dorre Kempen voeren en goederentransport mogelijk maken. Vandaag is het gebied erg in trek bij watersporters, fietsers en wandelaars. Maar de omgeving heeft uiteraard veel meer te bieden.

De Sas 4 toren,

een uniek uitzichtpunt over de kruising van de kanalen.

Surfput Dessel

Aan de Sas4 toren. Surfen met eigen materiaal en de mogelijkheid materiaal te huren. In de zomermaanden is er ook de mogelijkheid om in de weekenden lessen te volgen. Ook is er de mogelijkheid een zogenaamd SUP bord te huren.

Mol-Ski

Aan de Sas4 Toren. Hier is de mogelijkheid om u een initiatie wakeboard of waterski aan te bieden voor jong en oud voor zowel kleine als grote groepen.‚Äč

Tabloo,

hier ontdek je de onzichtbare wereld van radioactiviteit en radioactief afval.

Het prinsenpark in Retie, 

is een prachtig domein van 215 ha in de Antwerpse Kempen waar je je meteen zal thuis voelen.

Abdij van Postel,

een prachtige abdij o.a. bekend om het Postelbier, zijn brood en kaas en prachtig natuurschoon.

Molse Zander,

een rondvaart gecombineerd met een maaltijd op woensdag, zaterdag en zondag.

Zilvermeerhaven - Port Aventura

Diverse watersportactiviteiten zoals: 

Taxiboten

Sloepverhuur

Vaar- en Wandelavontuur

Laat je overzetten per boot tot op diverse locaties en maak via de wandelknooppunten een mooie wandeling langsheen de Kempische kanalen of natuurdomeinen.

FloatXpress, watertrein, WheelWaver, rolstoelvaren, Electric Paddle Drive, Dinner on the water alles te reserveren via Crazyidee

Bowling Retie,

Fun bowling of mini-bowling en de mogelijkheid tot een lekkere maaltijd.

Pakawi park te Olmen,

Pakawi Park is sinds 1980 een dierentuin in Olmen, Balen. Tot 2019 stond de dierentuin bekend als de Olmense Zoo. 

Vita Den Uyt,

Zwembad te Mol.

Campinastrand

Het Campinastrand te Dessel is het ideaal verblijf- en recreatiedomein midden in de Kempen. Langsheen de centrale vijvers vindt u uw plekje van rust. Tijd voor uzelf en voor uw familie. Ze beschikken over een modern vrij toegankelijk (fiets)café, verschillende visvijvers en speeltuin met zwemvijver.

Recreatiedomein Keiheuvel Balen,

avontuurlijke speeltuin; openlucht zwembaden; kinderboerderij; minigolf; gocart parcours; trampoline; natuurlijk een hapje en een drankje.

Watermolen Retie, De Kempen biedt zoveel meer dan enkel zwemmen, fietsen of terrasjes doen. Wat zeg je bijvoorbeeld van een kano- of kajakvaart op de Kleine Nete.

Reusel markt,

De weekmarkt in Reusel is elke vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. In het centrum is voldoende parkeergelegenheid.

Eersel,

een pittoresk plaatsje in de Nederlandse Kempen.

Natuurgebieden

De Ronde Put (169 hectare) en de Watering (72 hectare) zijn twee waardevolle natuurgebieden in Postel met open water, rietland, moeras, heide, naaldbos, hooilanden en drijftillen. Een gebied met Europese topnatuur om als wandelaar tot rust te komen en te genieten van de natuur. Ga zeker ook eens kijken in de twee vogelkijkhutten. 

Buitengoor, De Maat en Den Diel zijn natuurgebieden aan het Zilvermeer in Mol waar je uren kan wandelen. Van droog tot zompig nat, van dopheide tot zandblauwtje, van zuur tot kalkrijk, je vindt er de Antwerpse Kempen in een notendop.

De Witte Netevallei is een uniek natuurgebied in de Kempen waar je prachtig kan wandelen. Het landschap wordt jaarlijks overstroomd door de Witte en de Zwarte Nete, die elkaar daar ontmoeten. Water is de levensader van het gebied. Niet enkel de historische watermolen is afhankelijk van het water, maar ook de natuur. De wandelroutes zijn een natuurhistorisch unicum in Vlaanderen.

De vallei van de Molse Nete is een langgerekt relict van voormalige graslanden langs de Molse Nete ten zuiden van het centrum van Mol. Vele graslanden zijn inmiddels verbost of geëvolueerd naar rietvelden. Je vindt er pareltjes van graslanden met dotterbloemen en zegges. 

Tussen Wamp en Neten bestaat uit zes deelgebieden (Rode Del, Hooyput, Arendonkse Watering, Graaf, Goorbossen, Goorneetje) op de noordoostelijke rand van het stroombekken van de Kleine Nete. Het kanaal Dessel-Schoten is dwars op de stroomrichting van de neetjes gegraven. Water speelt dan ook een hoofdrol in allerlei vormen: moeras, (vis)vijver, ex-zandwinput, kwelgebied, vloeiweide, beek, broekbos ..

Tussen Meerhout en Geel ligt een stukje Kempen zoals je dat nog maar zelden vindt: hectaren landduinen, heide en broekbos. Wie zin heeft in een afwisselende uitwaaiwandeling kan vanuit het bezoekerscentrum Grote Netewoud in Meerhout richting Bels Broek en Heide wandelen. Je volgt eerst de vallei van de Grote Nete om vervolgens via het Bels Broek de open vlakte van de Belse Heide over te steken en de imposante stuifduinen te bewonderen. Op de landduinen maak je kennis met de kracht van het zand. Je voelt en ziet het overal. Bels Broek en Heide is een avontuurlijk landschap dat garant staat voor een mooie natuurervaring jaar rond.

Het Breeven ligt diep in de Antwerpse Kempen, in de vallei van de Kleine Nete. Natte weilanden omringd met dreven en moerassen wisselen af met droge zanderige bossen en heide. Dennenbos gaat over in eikenbos, hier en daar groeien populieren en beuken. Drassige hooilanden zijn afgeboord met sloten en houtkanten. Bosjes heide, brem en gagel verraden dat er ooit een heide was die zich uitstrekte van het centrum van Geel tot de Kleine Nete en Retie.

Het natuurgebied Malesbroek is gelegen in het grensgebied Geel-Meerhout. Het is een rivieren- en landduinenlandschap met vijvers, rietkragen, moerassen, hooilanden, broekbossen, loof- en dennenbossen, kleine landschapselementen en heiderelicten.

De Sahara van Lommel, dat is een helderblauw meer, omgeven door een miniwoestijn en heerlijk geurende naald- en loofbossen. Deze oase van rust is een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

Winkelen in Eindhoven

Of je nu op zoek bent naar high fashion, kleinschalige initiatieven, Dutch design of vintage stores: Eindhoven is dé winkelstad van Zuid-Nederland.  Slechts op 40 km van de vakantiewoning nog geen 40 minuten rijden.

Winkelen in Hasselt

In Hasselt winkel je van maandag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur. Ook op de eerste zondag van de maand doen heel wat winkels de deuren open. Slechts op 50 km van de vakantiewoning nog geen uur rijden.

 Eindhoven Airport

Vanaf Eindhoven Airport vlieg je naar meer dan 80 bestemmingen. Slechts op 44 km van de vakantiewoning nog geen 40 minuten rijden.